‘Trots is een understatement’: The All Blacks winnen in Ellis Park

David Haveli en Scott Barrett maakten een laat doelpunt toen de All Blacks de druk op coach Ian Foster verminderden met een schitterende overwinning op Zuid-Afrika met 35-23 in Ellis Park.

Kapitein Sam Kahn en prostituee Samisoni Taukei’aho scoorden ook een aantal pogingen, terwijl Nieuw-Zeeland de 61.519 menigte het zwijgen oplegde om te claimen wat zou worden gezien als een beroemde overwinning na vijf van hun vorige zes tests te hebben verloren.

De Springboks waren niet klinisch zoals ze waren in de 26-10 overwinning op de gasten de vorige week toen ze pogingen scoorden via de uitstekende quarterback Lukhanyo Am en vleugelspeler Makazole Mapimpi, maar ze stonden tegenover tegenstanders die dramatisch verbeterden.

Het zal de komende dagen duidelijk worden of de overwinning voldoende is om Foster’s baan te redden, aangezien de All Blacks zich voorbereiden op het ontvangen van ArgentiniĆ« in hun volgende rugbykampioenschapswedstrijd op 27 augustus, terwijl de Boks op dezelfde dag naar AustraliĆ« reizen.

De All Blacks waren beter in de praktijk, instorting en onder hoge bal, alle gebieden waar ze zeven dagen geleden in Nelspruit worstelden.

“Trots is haar onderschatten”, zei Kane in zijn presentatie na de wedstrijd. “De beproeving daagt je personage echt uit en deze groep heeft het. We moesten een paar delen van ons spel goed krijgen omdat dit een van de moeilijkste plekken ter wereld is om te spelen.

“We waren veel beter in het afbreken en beter omgaan met de concurrentie. We verdedigden onze schoten goed. Dat is waar het bij Test Football om draait, de kleine dingen goed krijgen om de druk te verhogen.”

Het duurde tot de 25e minuut voordat Nieuw-Zeeland via een strafschop de score opende, maar de Nieuw-Zeelander versnelde daarna naar een 15-0 voorsprong.

Ze redden de bal van een break van Caleb Clarke en Cane slaagde erin de corner te nemen voordat Taukei’aho van dichtbij dichtbij kwam na aanhoudende druk.

De Boks waren echter heel dicht bij de helft, want Am toonde veel kracht om Clarke’s tackle en score te overmeesteren, en flyhalf Handre Pollard landde een 55-yard penalty die door de lucht van Highveld zeilde om er 15-10 van te maken.

De teams wisselden strafschoppen uit voordat de Boks hun tweede poging scoorden, en een stalen handelsmerk van Malcolm Marks bij het instorten zag Damien Willems een lange pass voor Mapimpi om de hoek in te steken.

De Boks kwamen voor het eerst op voorsprong in de 68e minuut nadat Beauden Barrett scrumhalf Jaden Hendrikse zonder bal in zijn team 22 hinderde en een gele kaart kreeg.

Maar ondanks dat ze een regressieve man waren, hebben de All Blacks een prestatie geleverd toen Haveli en Barrett terugvielen om de overwinning te voltooien.

“De eerste helft was de wedstrijd snel en we konden ze geen wedstrijdplan opleggen”, zei de Zuid-Afrikaanse aanvoerder Sia Kulesi.

“We hadden daar harder kunnen werken. We wisten dat ze maar een paar momenten nodig hadden om het er toe te doen en dat deden ze. Proficiat aan hen.”